Založ si blog

Vyjadrenie k článku „Kiska sa nachytal na obchvate Prešova“ (Pravda, 16. 8. 2018)

Hodnota za peniaze vznikla ako projekt súčasnej vlády. Jej úlohou je hľadať čo najlepšie riešenia pre štát. Našou jedinou motiváciou je verejný záujem. Aj keď sa to možno čitateľom Pravdy, masírovaním a podľa môjho názoru, účelovou diskreditáciou v súvislosti s obchvatom Prešova, nezdá.

 

Sme úradníci, nie politici. Snažíme sa budovať profesionálnu štátnu správu. Sme presvedčení, že to je základ pre lepšie fungovanie štátu. S politikmi sa nespájame, poskytujeme im analytický servis. Odpovedáme na otázky, ako veci spraviť efektívnejšie. Čím sa nám bude dariť byť profesionálnejší, tým lepšie naplníme naše poslanie presadzovať verejný záujem.

 

Navrhnúť niekde polovičný profil môže znieť na prvé počutie barbarsky.  Predbežné stanovisko zaslané prezidentovi však vychádzalo z:

  1. najlepších dostupných dát,
  2. presvedčenia, že pre Prešov existovali ďalšie efektívnejšie riešenie a
  3. faktu, že verejné zdroje nie sú neobmedzené. Primerané, nie však zbytočne štedré riešenia, znamenajú viac projektov, či už diaľnic, ciest alebo nemocníc.

Pri komunikácii postoja ÚHP k obchvatu zo strany denníka Pravda došlo opakovane k hrubým nepresnostiam. Tie neboli spôsobené neochotou ÚHP znova a znova vysvetľovať.  Nižšie preto  pripájam úplné vyjadrenie ÚHP k článku Pravdy „Kiska sa nachytal na obchvate Prešova“, ktorý ÚHP obvinili z manipulácie faktov pri príprave stanovísk.

„Nechceme si zvykať na hrubé nepresnosti a zavádzanie v médiách, ktoré sú ešte stále považované za mienkotvorné. Pravda obviňuje Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR z manipulácie údajov a nafúknutia úspor pri výstavbe prešovského obchvatu a vyzýva nás priznať si vinu. Pravdou ale je, že ÚHP sa nemá k čomu priznať – nič sme ani nezatajili, ani nezmanipulovali. Naopak, vždy sme pracovali s najspoľahlivejšími dostupnými číslami. Naše predbežné stanovisko sme po zverejnení nových dát aktualizovali. To však Pravda nespomína.

Analýza, ktorú MF SR poskytlo prezidentovi Kiskovi vo februári 2017 vychádzala z dát vtedy poslednej dostupnej štúdie realizovateľnosti NDS z marca 2015. Iné dáta k dispozícii neboli. Až následne začala NDS pracovať na aktualizácii prešovského dopravného modelu, ktorý aj vďaka iniciatíve ÚHP dosiahol oproti svojmu predchodcovi výrazný kvalitatívny posun. Nový dopravný model si ÚHP s NDS odsúhlasili až vlani v lete. Ak Pravda tvrdí, že údaje z nového modelu mohli byť zohľadnené vo februári 2017, buď dokáže cestovať v čase alebo dostala výsledky z NDS o mesiace skôr ako iné inštitúcie.

Pôvodné stanovisko MF SR zaslané prezidentovi odporúčalo posúdiť (nie stavať) obchvat Prešova v polprofile, pričom zdôrazňovalo, že prebieha aktualizácia dát. Na základe aktualizácie modelu, ÚHP v decembrovom stanovisku konštatuje, že plán NDS postaviť juhozápadný obchvat D1 a prvú etapu severného obchvatu R4 v plnom profile a druhú etapu v polovičnom profile je ekonomicky návratný. Obviňovať MF SR z pochybných analýz a nezohľadňovania faktov je tak prinajmenšom nepoctivé.

Keby v Pravde čítali s porozumením tak vedia, že ani blog Štefana Kišša nesľubuje úsporu 450 miliónov eur, ale okolo 320 miliónov eur. V ideálnom svete, o ktorom blog hovorí, by sa totiž zvážila južná aj východná alternatíva v polovičnom profile s potenciálom úspor 450 miliónov eur spolu s ďalšími riešeniami vo vnútri mesta za asi 130 miliónov eur. Ideálny svet však nebol uskutočniteľný, východné trasovanie diaľnice nebolo dostatočne rozpracované a ÚHP ho nikdy nepresadzovalo. Na druhej strane, bez odľahčenia dopravy vo vnútri mesta, s ktorou počítalo ideálne riešenie, nie je dôvod sa čudovať, že intenzita dopravy  na D1 a R4 bude stúpať. Vodiči totiž nemajú inú možnosť, jazdiť môžu len po tých cestách, ktoré sú a nie po tých, ktoré mohli, respektíve mali byť.

Šetrenie je však aktuálne aj pri realizovanom projekte. Vďaka odporúčaniam ÚHP sa môže na obchvate R4 ušetriť pätina z plánovaného rozpočtu, teda 112 miliónov eur, predovšetkým na jednotkových cenách. Potenciál ďalšej úspory odhaduje decembrové stanovisko na 35 miliónov eur.“

Stanovisko bolo publikované na stránke MF SR a zaslané tlačovým agentúram v piatok, 17. augusta 2018.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Štefan Kišš

Riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze ministerstva financií SR

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 4957x
Priemerná čítanosť článkov: 4957x

Autor blogu

Kategórie

Archív